Ce pasi putem urma pentru a beneficia de un mediu mai curat?

De ani de zile stim ca mediul in care traim devine din ce in ce mai poluat si din pacate acest fenomen nu se limiteaza doar la zonele urbane. Efectele nocive ale industriilor si folosirea excesiva a plasticului au ecou si asupra zonelor salbatice, a padurilor si a oceanelor.
Fiecare dintre noi poate face mici pasi in directia unui mod de viata mai sustenabil, iar totul porneste de la alegerea unor alternative naturale, reciclabile si biodegradabile a produselor pe care le folosim zi de zi.

Vocea comuna a acestui nou val al persoanelor preocupate de mediul inconjurator se aude din ce in ce mai clar si mai puternic in retelele online de socializare si din ce in ce mai multe companii multinationale au ca obiectiv principal reducerea impactului negativ al deseurilor nereciclabile asupra mediului. Lupta aceasta constanta nu este, insa, una simpla. Alternativele reciclabile sau biodegradabile ale unor produse comune – de exemplu, sacii de gunoi menajer – sunt in general ceva mai scumpe decat variantele obisnuite. Plasticul este ieftin si nu toti oamenii vor sau au posibilitatea de a alege varianta mai buna, dar mai scumpa.

Aspectul financiar si accesul la produse si informatii face ca procesul de minimizare al poluarii sa fie unul lent. Cu toate acestea el exista si focusul ar trebui sa fie nu doar pe reciclare, cat si pe neutralizare, in special atunci cand vorbim despre sticlele din PET si pungi.
Foarte multe ONG-uri care lupta pentru renuntarea la plastic folosesc o expresie: „decat 1 milion de oameni care sa faca totul perfect este mai benefic ca 7 miliarde de oameni sa faca lucrurile imperfect”. Cu alte cuvinte, atata vreme cat fiecare dintre noi facem mici pasi in directia unui stil de viata mai sustenabil, lupta continua si putem iesi invingatori impreuna.

Produse din PET vs. produse biodegradabile/compostabile

Un prim pas pe care il putem face cu totii este sa inlocuim produsele din plastic pe care le folosim zilnic cu variante realizate din materiale biodegradabile/compostabile. Un bun exemplu in acest sens ar fi inlocuire paielor de baut din plastic cu paiele de baut PaperStraws, realizate din hartie. Paiele din hartie au fost puse la test, pentru observarea procesului de descompunere. Dupa cateva ore de stat in lichid, acestea incep sa se inmoaie, iar dupa cateva zile incep sa se degradeze. Dupa 3 saptamani, paiul din hartie incepe sa mucegaiasca, iar dupa 5 saptamani devine ca o mazga. Aceasta pasta se contopeste in pamant fara urme sau poluare. Comparativ cu acestea, paiele sau alte produse realizate din plastic isi pastreaza forma timp de zeci, sute sau poate chiar mii de ani.

Exista totusi o confuzie intre produsele din PET si cele din plastic biodegradabil precum PLA si PHA. Tocmai din cauza acestei confuzii foarte multe persoane care doresc sa recicleze le pun in acelasi loc. Mai mult, produsele din plastic reciclabil (paie de baut, tacamuri, farfurii si pahare de plastic etc.) in multe cazuri nu vor ajunge in centre de reciclare. Asadar, poluarea va continua, intrucat acestea nu se degradeaza singure, precum produsele realizate din hartie, carton, lemn, textile pe baza de plate (in, canepa, bumbac, iuta, abaca, bananier etc.). Din acest motiv, inlocuirea totala a plasticului, fie si cel reciclabil, ar trebui sa fie o prioritate pentru minimizarea poluarii.

Ce solutii ar trebui sa ofere guvernele pentru combaterea poluarii?

Lupta pentru salvarea mediului inconjurator este atat una individuala, cat si colectiva. Motiv pentru care guvernele lumii ar trebui sa puna la dispozitie solutii si sisteme eficiente care sa ajute si sa incurajeze schimbarea stilului de viata. Raportandu-ne la Romania, un prim pas sustenabil ar fi acela de a crea mai multe facilitari antreprenorilor care doresc sa porneasca afaceri pe segmentul ECO – BUSINESS. In aceasta categorie intra producatorii de hartie, producatorii de ambalaje din produse din hartie, producatori de textile din plante (fara continut de plastic sau alte amestecuri sintetice sau chimice, cum ar fi vopselele), precum si cei care se implica direct in reciclare incepand de la colectarea produselor.

Iata cateva solutii ce pot fi implementate:

La nivel local, primariile fiecarui oras ar trebui sa faca contracte cu diferite firme pe segmente precum:

  • colectarea si reciclarea sticlei;
  • colectarea produselor din hartie, carton si reziduri lemnoase;
  • reciclarea produselor din hartie, carton si reziduri lemnoase;

Impactul pe care pot sa-l aiba persoanele cu renume

Persoanele renumite international, precum actorii, oamenii de afaceri, vedetele pot sa incline mult balanta in favoare luptei impotriva poluarii, intrucat faima lor permite ca mesajul pozitiv sa ajunga la milioane de persoane. Nu in ultimul rand si veniturile de care dispun le permit sa sponsorizeze afaceri si ONG-uri dedicate cauzei.

Folosirea produselor din hartie in locul celor din plastic nu este o solutie fara cusur. Exista foarte multi producatori care nu respecta intocmai ,,colectarea” (taierea) copacilor din paduri controlate in acest scop. Din acest motiv, exista alternative mai sustenabile si cu un impact minim asupra mediului si pentru productia hartiei.

Intr-un comunicat cunoscut, celebrul actor Woody Harrelson – sustinator si implicat in productia hartiei din paie de grau – a mentionat faptul ca ,,doua cutii de hartie provenita din paiele de grau salveaza un copac”. Hartia lui Harrelson este fabricata an proportie de 80% din fibre de paie de grau si 20% din fibre de lemn. In momentul de fata, compania acestuia lucreaza pentru a dezvolta un proces de productie ce nu va mai implica folosirea fibrelor lemnoase.

Cine ar trebui sa atraga adepti ai reciclarii si cum?

Pentru ca tot mai multe persoane sa adopte un stil de viata in care reciclarea sa devina o obisnuinta, trebuie gasite modalitatii si solutii prin care sa fie atrase in acest demers. O prima solutie ar fi modificarea infrastructurii, astfel incat aceasta sa puna la dispozitie oamenilor solutii simple prin care sa recicleze. Aici nu vorbim doar de centre speciale de colectare, ci la ceva atat de simplu precum cosuri si containere de gunoi speciale pentru reciclarea diverselor produse. In Romania exista in continuare multe locuri unde gunoiul nu este ridicat, cu toate ca cetatenii platesc taxe pentru acest serviciu sau in care gunoiul este colectat cu aceeasi masina, cu toate ca exista containere de colectare selectiva.

Un al doilea pas ar putea fi introducerea unor campanii mult mai agresive care sa promoveze renuntarea la folosirea produselor din plastic sau alte materiale care nu pot fi reciclate. Nu in ultimul rand, un lucru care ar putea sa atraga foarte multi sustinatori ai acestei initiative ar fi eliminarea taxelor si oferirea unor beneficii si recompense. Prin incurajarea pozitiva se poate ajunge la rezultate favorabile si de lunga durata mult mai repede decat prin sanctionari si constrangeri.

Adoptarea unor noi obiceiuri si a unui nou stil de viata nu este simplu si de multe ori trebuie privit ca un proces pe termen lung. Dar exista schimbari minore pe care le putem introduce in rutina noastra zilnica, inclusiv unele care nu ne costa nimic. Micile actiuni pot fi insa cele care vor face diferenta in viitorul planetei pe care traim.

CUMPARA PAIE DE HARTIE BIODEGRADABILE!